alhatoglu-basinda-biz

Alper Alhat: Zeytinde Uluslararası Rekabet İçin Destek İstiyoruz

Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, zeytinyağının dünyanın en sağlıklı meyve suyu olduğunu ancak yüksek KDV oranı nedeniyle Türk halkının bundan yeterince faydalanamadığını söyledi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Akhisar ziyaretinde konuyu gündeme getiren Alhat, “Yüzde 8 olan KDV eğer yüzde 1’e düşerse, Türk halkı da doya doya zeytinyağını kullanır” dedi. Bakan Pakdemirli, konuyla ilgili çalışma başlatılması için bürokratlarına talimat verdi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Akhisar ziyaretinde kendisine barışın simgesi olan zeytin dalı plaketi takdim eden Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat daha sonra sektörün sorunları hakkında bilgi verdi. Ağaç sayısı ve verimli üretimiyle Türkiye’nin yeni nesil zeytin üreticilerine ev sahipliği yaptıklarını belirten Alhat, teknolojiyi yakından takip eden üreticilerin en kaliteli zeytini ürettiklerine dikkat çekti. Ancak zeytin üreticisinin prim desteğinden mahrum olduğunu bunun da üretime olumsuz yansıması olduğunu ifade eden Alhat, “Zeytinde uluslararası rekabet için destek istiyoruz. Zeytine prim desteği verin, kaliteli üretimle sektörümüz şahlansın” dedi.

Benzer durumun zeytinyağı için de geçerli olduğunu söyleyen Alhat, iç tüketimi artırmak için KDV’de yüzde 7’lik bir indirim istediklerini dile getirdi. Zeytinyağının vatandaşa yüzde 8’lik KDV dilimiyle ulaştırılmasının kimseye faydası olmadığını söyleyen Alhat, “Zeytinyağı bir taraftan primle desteklenirken diğer taraftan KDV yükü altında kalması önemli bir çelişkiyi beraberinde getiriyor. Madem üretici destekleniyor o zaman neden yüzde 8 KDV ile satılıyor. Yüzde 1 KDV ile satılsın. Yüzde 7’lik bir indirim iç tüketimi önemli ölçüde artırır. Eğer KDV bu orana düşerse raf fiyatları daha ucuz olacak. Zeytin tüketimi 1.8 kilogram bandından 5 kilogramlara kadar yükselir. Bu da vatandaşın sağlıklı bir ürüne daha kolay ulaşması demektir. Sektör de rahat bir nefes alır” dedi. Zeytinyağı tüketiminin artmasının Türkiye’yi “sağlık” açısından da kalkındıracağına dikkat çeken Alhat, “Zeytin ve zeytinyağı dünyanın en sağlıklı meyvesi ve meyvesuyu. Günümüz sağlık sorunlarının önemli bölümü sadece bu iki ürünün daha çok tüketimiyle en aza indirilebilir. Bu konuda bakanlığın taleplerimizi yerine getireceğine inanıyoruz” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de konunun değerlendirilmesi için bürokratlarına talimat verdi. Pakdemirli, ilgili bakanlıklarla da görüşeceklerini, ellerinden gelen her gayreti göstereceklerini belirterek konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

mahalligundem.com

Comments are closed.