hunkar-begendi

Hünkar Beğendi

Hünkar Beğendi

Osmanlı mutfağından, günümüz mutfağına kadar gelen hem lezzetli hem de doyurucu bir yemek; Hünkar Beğendi ‘ Zeytinyağlı’ #Bestolio Riviera zeytinyağında kavrulmuş un ve sütle hazırlanmış özel sosun, #Ena erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı ile üstüne gezdirilip servis edilen ağızda dağılan yumuşacık ete ve közlenmiş patlıcana verdiği muhteşem lezzeti kim beğenmez.

Malzemeler:

– 200 gr dana kuşbaşı
– 2 adet bostan patlıcanı
– 2 adet kırmızı soğan
– 2 diş sarımsak
– 1 adet domates
– 1 adet kırmızı chili biber
– Bestolio Riviera Zeytinyağı
– Ena Erken Hasat Natürel Sızma Zeytinyağı
– Kaşar peyniri
– Arpacık soğan
– Domates salçası
– Maydanoz
– Sebze Suyu
– 250 ml süt, un
– Defne yaprağı
– Karanfil, Muskat
– Tuz/Karabiber/Kimyon

Yapılışı: Öncelikle bostan patlıcanı tavaya bir miktar gezdirdiğimiz Bestolio Riviera Zeytinyağı ile güzelce közleyip, bir kaşık yardımıyla bir kaseye közlenmiş patlıcanın içini ayırıp, güzelce eziyoruz. Ayrı bir tencerede Hünkar Beğendi için sos hazırlıyoruz. Bunun için; sos tenceresine oda sıcaklığındaki 250 ml olan sütü, üzerine bir tutam karanfil ve 2 adet defne yaprağı ekleyelim. Bir kırmızı soğanın yarısını sütün içine koyup, süt kaynamaya başladığında sos tenceresini kenara alıyoruz. Seramik tencereye bir çay bardağı kadar Bestolio Riviera Zeytinyağı’ nı aktardıktan sonra, bir çay bardağı ölçeğinde de un ilave edip, çırpıcı yardımıyla iyice karıştırıyoruz. Kenara ayırdığımız sos tenceresindeki sütü süzgeç yardımıyla seramik tencereye alıp, unun topaklanmaması için karıştırmaya devam ediyoruz. Üzerine, püre haline getirdiğimiz köz patlıcanı ilave edip, köz patlıcan, sütle harmanlanana kadar karıştırıyoruz. Ardından, koyduğumuz malzemeler kısık ateşte kaynamaya devam ederken üzerine rendelediğimiz kaşar peynirini, hoş bir koku ve lezzetli bir tat vermesi için bir adet muskatın dış kabuğunu rendeleyip ilave ediyoruz. Son olarak bir tutam tuz, karabiber serpiştirip ve kenara alıyoruz.

#Bestolio Riviera Zeytinyağı ile dana kuşbaşını etler suyunu çekene kadar güzelce kavuruyoruz. Arpacık soğanı, domates salçasını, rendelediğimiz kırmızı soğanı, domatesi ve ince ince doğradığımız kırmızı chili biberi, 1 ml ılık sebze suyu ilave edip, baharatları ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz. Servis tabağına öncelikle sosla hazırladığımız patlıcan püresinden bir miktar alıyoruz ve üzerine zeytinyağı ile lokum gibi pişen etleri yerleştiriyoruz. Servis ederken bir miktar kıydığımız maydanozları serpiştirip, yemeğe daha bir lezzet katacak erken hasat soğuk natürel zeytinyağı #Ena ‘yı istenilen miktarda gezdiriyoruz. Afiyet Olsun.

Comments are closed.